Art of Faith, het eerste meerdaagse christelijke muziekfestival in Vlaanderen

Art of Faith, het eerste meerdaagse christelijke muziekfestival in Vlaanderen, voorziet ook een breed inhoudelijk programma

Tijdens het tweede weekend van mei 2023 verwelkomt de Sint-Bernardusabdij in Bornem, recentelijk door de gemeente aangekocht en gerestaureerd, het nieuwe festival Art of Faith. Het meerdaagse muziekgebeuren is een initiatief van He is Alive vzw, die van 2009 tot 2016 met Festicert al negen edities van een eendaags christelijk muziekfestival organiseerde, maar het is veel meer dan een voortzetting van dat eerdere project. „De toen opgedane kennis en ervaring nemen we mee om een nieuw en breder concept op poten te zetten”, zegt Harke Pera.

He is Alive vzw werkt daarom samen met organisaties uit diverse hoeken van christelijk Vlaanderen, van IJD Jongerenpastoraal over de Gemeenschap Emmanuel en de Gemeenschap Maria Kefas tot het Evangelisch Jeugdverbond en het Franstalige, katholieke initiatief Church4You. „We staan bovendien steeds open voor nieuwe partnerschappen. Naast muziekoptredens op de weide binnen de abdijmuren voorzien we een breed inhoudelijk programma buiten zowel als binnen, met lezingen en creatieve workshops, afzonderlijke activiteiten voor kinderen en jongeren en gebed. Onze achterban heeft een enorme inhoudelijke rijkdom in huis waaruit we kunnen putten”, zegt Thomas Vermeire, één van de projectverantwoordelijken.

Ook nieuw is dat Art of Faith uitdrukkelijk mensen van alle leeftijden hoopt te ontvangen.

„Vroeger richtten we ons meer specifiek op jongeren. Het kan goed zijn een doelgroep te hebben, maar in een versnipperd christelijk landschap lijkt het ons belangrijk mensen van alle generaties en denominaties samen te brengen”, zegt medeprojectverantwoordelijke Jozef Stoffels. „Zo bouwen we mee aan een gedragen geloof voor de toekomst. Ook niet-gelovigen heten we van harte welkom.”

De visie achter Art of Faith steunt op drie pijlers. „Experience, Encounter en Encourage”, somt Thomas Vermeire op. „De Experience staat voor de beleving van het festivalgebeuren. Encounter, ontmoeting, vervolgens, is voor ons geen vrijblijvend gegeven. Uiteraard zul je het festival gewoon kunnen bezoeken met een bubbel van vijf vrienden met wie je drie dagen doorbrengt, maar we willen de deelnemers ook de kans geven om echt nieuwe mensen te leren kennen, over de generaties en kerkelijke grenzen heen. Dat houden we ook in ons achterhoofd wanneer we nadenken over de organisatie van de catering. Ook de maaltijden zien we als een gelegenheid tot ontmoeting.”

Op zondag 14 mei staat er een liturgische ontmoeting op het programma.

„Het moet een viering worden waarin iedereen zich thuis voelt. Dat kan een minder klassieke oecumenische viering zijn, maar we overwegen ook nog om diverse vieringen te organiseren met een gezamenlijk slotmoment”, zegt Thomas Vermeire. „De laatste pijler, Encourage, bemoedigen, staat dan weer voor het voornemen om van Art of Faith een plek te maken waar mensen voelen dat ze niet alleen staan, als persoon zowel als christen, en een deugddoende tijd die mensen nieuwe moed geeft om zich te engageren in het geloofsleven.”

Om dat alles tegen 12 mei 2023 te organiseren, zijn de organisatoren nog op zoek naar vrijwilligers. „Zowel mensen die vanaf nu de praktische organisatie, de communicatie of het programma mee in orde willen brengen, als extra handen om het festival in mei op te bouwen”, zegt Thomas Vermeire. Harke Pera: „Ervaring is niet echt vereist aangezien we die al in huis hebben, enthousiasme daarentegen wel.”

Vroegere initiatieven richtten zich specifiek op jongeren, maar Art of Faith wil generaties samenbrengen. © Art of Faith

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.