Fidesco

Wie zijn ze?

Missie

Fidesco is een katholieke niet-gouvernementele organisatie (NGO) die vrijwilligers werft en uitzendt naar ontwikkelingslanden. Zij maken er hun persoonlijke en professionele competenties beschikbaar voor de armen in humanitaire en ontwikkelingsprojecten. Fidesco’s missie is de volledige ontwikkeling van de mens zonder onderscheid naar religieuze, etnische of culturele verschillen.

Bruggen slaan

Fidesco creëert mogelijkheden voor professionals om een of twee jaar van hun leven sociale initiatieven, die door lokale partners georganiseerd worden, te ondersteunen. De formule voor Fidesco’s goede diensten ligt in haar vermogen om vrijwilligers te werven, te trainen en hen te koppelen aan de projecten waar zij hun professionele – en persoonlijke vaardigheden ten dienste kunnen stellen van de lokale bevolking. Na een krachtige ervaring ter plaatse, keren de vrijwilligers terug naar hun eigen samenleving als voorbeeld en inspiratie van zelfgave met een levenslange impact.

Een “lokale” benadering

Fidesco zet zich in voor het weerbaarder maken van achtergestelde gemeenschappen. Zij streeft ernaar bij te dragen aan duurzame verbeteringen, geleid door lokale partners op het terrein. Partnerorganisaties zoals consultatiebureau’s, vluchtelingenkampen, jongerencentra, weeshuizen, scholen en andere projecten waarvan kansarme groepen profiteren, zijn zorgvuldig geselecteerd door Fidesco. Ze zijn vervolgens gekoppeld aan de professionele vaardigheden van vrijwilligers op terreinen als onderwijs, gezondheidszorg, engineering, project management, maatschappelijk werk, landbouw, of timmerwerk. De vrijwilligers zijn door Fidesco getraind om zich aan te passen aan de lokale context en worden altijd uitgestuurd in teams.

Een internationale reikwijdte

Fidesco heeft een sterke internationale aanwezigheid door lokale partnerschappen in veertig landen en acht kantoren. Sinds haar start in 1981, heeft Fidesco meer dan 2000 vrijwilligers uitgezonden.

Twee manieren van werken


Fidesco werkt op twee manieren: we zenden vrijwilligers uit en ondersteunen daarnaast enkele projecten.

Vrijwilligers

Fidesco werft, traint en stuurt vrijwilligers uit met professionele expertise.
De vrijwilligers stellen hun expertise ter beschikking van de partner en beogen hun kennis en know-how over te dragen. De lokale partner blijft verantwoordelijk voor het project. De meeste vrijwilligers werken in de volgende sectoren: medisch, onderwijs, maatschappelijk werk, landbouw en techniek, maar voor elk beroep hebben we een geschikte plek. Als dank voor hun inzet betaalt Fidesco hun vliegreizen, verzekeringen en een kleine, maandelijkse vergoeding waar de vrijwilligers van rond kunnen komen. Het is niet de bedoeling dat de vrijwilligers mensen ter plekke gaan bekeren.

Projecten

Op verzoek van onze partners, leidt Fidesco acht projecten. Opvallende voorbeelden zijn het ziekenhuis in de Guinese (West-Afrikaanse) hoofdstad Conakry, een centrum en school voor straatkinderen in Rwanda en een centrum voor onderwijs en integratie in de sloppenwijken van het Braziliaanse Salvador de Bahia. Hoewel Fidesco oorspronkelijk alleen vrijwilligers uitzond, heeft het, na herhaalde verzoeken van lokale partners en zorgvuldige studie, de leiding van deze zes projecten op zich genomen. Fidesco heeft inmiddels een indrukwekkend staat van dienst opgebouwd en wordt regelmatig door functionarissen van de Verenigde Naties en ambassades als ‘voorbeeldig’ geprezen.

Steun ons

Zonder jouw hulp en steun zijn we echter beperkt.

Daarom graag jullie concrete steun om ons in het Vlaams Gewest naamsbekendheid te geven. Spreek erover, maak reclame en verspreid onze boodschap van solidariteit.

Als solidariteits-en vrijwilligersorganisatie zijn wij erkend door de fiscale overheden van ons land.

Giften vanaf 40,00 EURO per jaar geven dan ook recht op een belastingvermindering.
(IBAN: BE 76310065020095    BIC: BBRUBEBB).

Vermeldt aub “donatie + de naam van de vrijwilliger/ het project van uw keuze” dan kunnen wij u op de hoogte houden en de missiebrieven sturen van de vrijwilliger(s) die u steunt. Wanneer u Fidesco België geestelijk en/of financieel ondersteunt, geeft u Fidesco België toestemming om uw persoonsgegevens te bewaren in hun adressendatabase. Mocht u willen stoppen met het ondersteunen van Fidesco België, moet u dit schriftelijk kenbaar maken. Uw persoonsgegevens worden dan verwijderd. Zolang Fidesco België niets van u hoort, blijven uw persoonsgegevens bewaard.

Contact

Heb je een vraag voor Fidesco?

Contacteer Xavier Steenhaut (+32 (0)2 722 25 27) of Mark Libaers (+32 (0)13 31 32 83).

Adres: Leopold Luypaerdstraat 255, B-1850 Grimbergen
E-mail: contact@fidescobelgium.be