Het Emmanuel zomerweekend: een feest van geloof, hoop en liefde

Deze zomer werd in Scherpenheuvel het eerste Emmanuel Zomerweekend in Vlaanderen georganiseerd, naar het voorbeeld van de ‘zomersessies’ van deze internationale gemeenschap in Beauraing, Paray-le-Monial en in het Zuid-Duitse Altötting. Negentig personen ‘van nul tot 88’ namen aan deze bijeenkomst deel: gezinnen, alleenstaanden, leden van de gemeenschap en belangstellenden uit BelgIë en Nederland. “Alleen maar blijde gezichten”, zei een deelnemer die toekwam toen het weekend al even onderweg was.

Tijdens de lofprijzingen kregen de deelnemers de kans hun hart werkelijk te verheffen tot de Heer, om zo zich open te stellen voor wat Hij hen dit weekend wilde geven. Tijdens drie conferenties, gegeven door een koppel uit Brugge, een Emmanuel priester uit Nederland en een alleenstaande leerkracht uit Antwerpen, werden de redenen aangevoerd en uitgediept om ‘mensen van hoop’ te zijn. Wie wij ook zijn en wat wij ook met ons meedragen: God houdt van ons en heeft een liefdesplan met ieder van ons. En elk van ons kan een ‘missionaris van de hoop’ worden in onze tijd, in kerk en samenleving, als hij zich laat vervullen door de liefde die Jezus Christus de Levende, voor ieder van ons heeft. Gezamenlijk kunnen we optrekken, elkaar steunen in gebed en solidariteit en zo het aanschijn van de aarde vernieuwen, vervuld van Gods Geest.

Tijdens de eerste avond waren er getuigenissen: van de pastoor van Scherpenheuvel, Luc Van Hilst, over de vele gebeden die in Scherpenheuvel via Maria de hemel bereiken en op een of andere manier troost, genezing en verlichting brengen. Aandacht was er voor het nieuwe boek van godsdienstleerkracht Peter Verbeiren uit Halle, met de veelzeggende titel: “Meneer, waarom bent u altijd gelukkig?”. Een vader van een gezin getuigde hoe hij van atheïst tot een gelovig christen was geworden. Een mis in de open lucht, bij de koepelkapel, onder de bomen van een zonovergoten Scherpenheuvel, als in een ‘kathedraal van moeder natuur’. Een spel in hetzelfde park en een avond van barmhartigheid waarbij iedereen zich met God kon verzoenen of om gebed voor persoonlijke noden kon vragen. Een luisterend oor was er voor deelnemers om hen in staat te stellen eens gewoon met iemand te praten. En een prachtige slotviering met een vurige homilie door priester Filip Hacour, namens het aartsbisdom, in de basiliek van het bedevaartsoord.

Enthousiasme blijkt ook uit de reacties van de deelnemers. Een vader van een jong gezin schrijft: “We vonden het allebei zeer geslaagd: de onderrichtingen waren uitstekend, de kinderopvang was voor ons een grote hulp, verblijf en eten was goed, de openluchtmis heel mooi, en ook de avondwake, de nachtaanbidding was bijzonder voor ons, etc. We werden echt heel vriendelijk ontvangen, echt broeders en zusters in Christus. En tot slot en misschien de grootste troef was de locatie dichtbij Maria. Scherpenheuvel is echt een plek van rust en afzondering. Kortom, we hopen zeer dat dit vaker zal georganiseerd worden.”

Dat roept dus om een vervolg. Noteert u alvast ‘met potlood’ in uw agenda: 12-14 juli 2019, het tweede weekend van die maand voor de tweede editie van het Emmanuel Zomerweekend.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.