Liefde & Waarheid weekend in maart 2019

Stilstaan bij ons eigen zijn en van daaruit groeien in onze relatie, in die liefde die wij allemaal zo verlangen te beleven! Maar wat is liefde eigenlijk? Wat is het verschil tussen zich aangetrokken voelen, verliefd zijn, liefhebben? En hoe kunnen we de “echte” liefde beleven in een wereld die er ons zo veel verschillende en vervormde beelden van geeft? We proberen beter te begrijpen dat echte liefde op een vrije beslissing steunt, die ons ertoe leidt om ons te engageren en in te zetten voor het geluk van de andere. “Liefde voor altijd” is mogelijk en kan een fantastisch avontuur worden!

Op het weekend worden verschillende handvaten aangereikt om onze relatie te verrijken. We spreken over verschillende vormen van communicatie: verbaal, fysiek en spiritueel. Bij verbale communicatie kunnen we stilstaan bij vragen als: “Waarover praten we meestal?” en “Waarover zouden we moeten praten als koppel?” Onder fysieke communicatie verstaan we body language, fysiek contact (iemand licht aanraken terwijl je tegen hem spreekt om je boodschap beter of anders te laten overkomen), en, bij uitstek, seksuele communicatie (wat een aparte onderricht verdient). Spirituele communicatie gaat over de band tussen man en vrouw, en die van elk afzonderlijk in het koppel, met God. Conflictsituaties zijn onvermijdelijk in een gezonde relatie en vormen daarom ook een belangrijk deel van deze sessie, en we zullen het niet nalaten enkele praktische tips mee te geven om te proberen elkaar beter te begrijpen, ook als het even moeilijker gaat.

De seksuele communicatie is een heel belangrijk onderdeel van ons leven als koppel. Het maakt ons man en vrouw van elkaar. De seksuele relatie is een groeiproces: het evolueert, net zoals wij persoonlijk veranderen en groeien. Als we ons aan elkaar geven, en als we harmonie zoeken in de seksualiteit, dan komen we tot ontplooiing en krijgen we meer zelfvertrouwen om ook voor anderen open te staan.

Het huwelijk als sacrament bestaat erin trouw te beloven aan elkaar, en dat daar bovenop God zijn trouw en steun belooft aan ons. We kunnen ons dan in moeilijkere periodes ook beroepen op dit sacrament en er kracht in vinden. We gebruiken de bruiloft te Kana als leidraad om dit thema uit te werken. Het christelijk huwelijk is ook een roeping, wat we in deze sessie verduidelijken aan de hand van enkele concrete puntjes en voorbeelden.

Een derde handvat in onze relatie is de vergeving, want liefde kan niet losgekoppeld worden van schuld-erkenning en vergeving. We willen meegeven dat vergeving niet enkel nodig is bij grote fouten, maar ons doet groeien door ook vergeving te vragen en te geven bij kleine dingen. Fouten van onszelf of van de ander zouden niet mogen meegedragen worden over de jaren heen. Elkaar vergeven stelt ons ook gerust dat we fouten mogen maken, en dat de ander ons graag blijft zien.

Liefde & Waarheid - WE Maart 2019

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.